صفحه اصلی / مقالات / جریان سازی در جامعه آزربایجان جنوبی- سعید ختایی

جریان سازی در جامعه آزربایجان جنوبی- سعید ختایی

روند شروع جریان سازی در فضای رسانه ای جهان دچار تغییر و تحول بزرگی شده است بطوریکه طی سالهای اخیر مشاهده میشود بجای اینکه رسانه های بزرگ جریان سازی کنند این مخاطبان و یا گیرندگان هستند که شروع جریان سازی را بر عهده گرفته اند.

مک لوهان معتقد است که در هر دوره تمدن بشر یکی از حواس بشر غلبه دارد در دوره کهشکانی یا باستانی پیام ها از طریق تسلط بیان و دریافت سمعی بیان میشد و به این دلیل حس غالب شنوایی بوده است ، و در این عصر ارتباط چهره به چهره و صمیمی است که هر عضو جامعه در این اوضاع و احوال در محیط طبیعی خود قرار دارد و این زمینه ای برای همپوشانی و ادغام در محیط اجتماعی است.

بی شک با بررسی آمارهای سرانه مطالعه کتاب و نشریات در ایران در مقابل سرانه مصرف اینترنت و ضریب نفوذ موبایل های هوشمند جامعه را سمعی و بصری خواهیم یافت ، جامعه ای که در آن تاثیر گذاری تصویر بیش از سایر گزینه هاست .

در بررسی نقش آفرینی به طور مشخص” تکنولوژی موبایل هوشمند” در جنبش های اجتماعی باید گفت سالهای اخیر را می توان انقلاب های سخت بر بستر ابزارهای نرم بشمار آورد ، از شکل گیری انقلاب های رنگی در کشورهای شرق اروپا تا کشورهای عربی همگی موید این موضوع است.

استفاده از این مزیت برای حرکت ملی آزربایجان جنوبی از ابتدای فراگیر شدن آن طی چند سال اخیر کاملا مشهود بوده و بی شک نقشی بی بدلیل در پیشبرد اهداف حرکت ملی داشته است.

وجود فضایی امنیتی که میراث استبداد از سال۱۳۲۵ در آزربایجان جنوبی بوده و با انقلاب ۱۳۵۷ نیز تشدید یافته آگاهانه جامعه آزربایجانی را بعضا در مقام واکنش قرار داده ،وضمن سیاست گریزی مسیر جنبش محوری را در آزربایجان کند کرده است ، چرا که دشمنان ملت تورک به پتانسیل موجود نزد این ملت واقف هستند و از اینروی پتانسیل بهره مندی از فضای مجازی درقالب آرمان های حرکت ملی نیز در قامت و پتانسیل ملت تورک آزربایجان پیش نمیرود.

شاید بتوان شکست فضای بجای مانده از استبداد در آزربایجان جنوبی را در اولویت های بسیار مهم رده بندی کرد ،چرا که یکی از نیازهای امروز حرکت ملی آزربابجان نه تنها پوشش شبکه های اجتماعی بلکه تغییر جامعه آزربایجانی به جامعه ای جریان ساز می باشد.

سال‌های ابتدایی قرن بیست‌ویکم با مطرح شدن  اصطلاح “شبکه” به‌عنوان  موازاتی برای “جامعه” آرام‌آرام به سمتی پیش رفت که خرد عامیانه را متقاعد سازد که می‌توان همان ویژگی‌های انسان واقعی اجتماعی را داشت اما در قالب نوینی بنام  شبکه و گذار از انسان واقعی اجتماعی به موجودیت مجازی یکی از اصلی‌ترین دستاوردهای حوزه فناوری‌ بود و فراگیری «شبکه» و امکان‌های ارتباطی آن سبب شده است ، امروز چیزی بیش از ۲٫۵ میلیارد نفر  یعنی نزدیک به یک‌سوم جمعیت کل جهان را تحت تاثیر خود قرار دهد بی شک این رویداد دستاورد بزرگی شمرده می‌شود.

طبق‌ آمار منتشر شده از سوی وزارت ارتباطات ایران  بیش ۴۶ میلیون کاربر اینترنت در ایران وجود دارد، و با استناد به آمار ارائه شده توسط صالحی وزیر خارجه  وقت رژیم ایران  در کنفرانس مطبوعاتی خود در آنکارا طی سال۲۰۱۰که عنوان داشته بود ۴۰درصد ترکیب جمعیتی در ایران را تورکها تشکیل میدهند ، به جمعیت ۱۹ میلیونی از جامعه تورکها که اغلب از روی تلفن هوشمند کاربر شبکه جهانی هستند میرسیم.

اگر بخشی از این کاربران را در قالب کنشگر و کنشگری که مفهومی بر آمده از رسانه های جدید شبکه محور است ، قرار دهیم  ،و به خصوصیات آنها بپردازیم خواهیم دید که کنشگر و یا آکتور بعبارتی ساده شهروند خبرنگارانی که فاقد مهارتهای حرفه ای روزنامه نگاری هستند، ولی بعنوان یک فعال اجتماعی یا هوادار در یک شبکه اجتماعی عضو می شوند، و در آن شبکه با توجه به دغدغه های خود از مشاهدات و روزمرگی های محیط اجتماعی و.. به  تولید محتوا میپردازند، اگر آکتورها را در قالب فعالیت های اجتماعی ، اقتصادی ، سیاسی طبقه بندی کنیم کسانی هستند که ایجاد تغییر  و بهبود شرایط را دنبال می کنند، و بصور موازی فعالیت های مرتبط با کنشگری که گستره وسیعی همچون نوشتن نامه های سرگشاده ، جمع  آوری امضا، راهپیمایی خیابانی ، اعتصابات سراسری و تحصن دارند و همچنین از توانایی ها و برخورداری های کنش اجتماعی به کارگیری ابزارها نمادها《پرچم》و نشانه ها در چارچوب ارزش های اجتماعی آن جامعه و قابلیت ها موجود در فناوری ها<< برای مثال هشتگ >>برای انجام  ارتباط متقابل استفاده میکنند.

با وجود برخی نمود های تعاریف آکتور و اکتویسم در جامعه آزربایجان جنوبی وبصورت ویژه جنبش حرکت ملی آزربایجان جنوبی  و مد نظر قرار دادن آمار جمعیتی متصل به شبکه های اجتماعی در آزربایجان  با حلقه گمشده ای در مخاطب گیری روبرو خواهیم شد.

توجه به این نکته و مدنظر قرار دادن تاثیر رویدادهای سیاسی و اجتماعی چند دهه اخیر ایران و آزربایجان بر جامعه تورکان آزربایجان باید گفت تبدیل جامعه آزربایجانی به جامعه ای کنشگر  و جریان ساز  با مد نظر قرار دادن فاکتورهایی همچون حرکت ملی آزربایجان ، استعدادها و پتانسیل موجود وجود دارد.

ضرورت شناخت انواع رسانه ها و اثر گذاری آنها با اولویت قراردادن شبکه های اجتماعی فراگیر و طبقه بندی موضوعاتی نظیر آموزش، تجارت، سرگرمی، سیاسی،اجتماعی و.. انتخاب مخاطب هدف ،برای تمرکز و اولویت اصلی و توجه به این نکته که بازیافت شعور ملی در تقابل با انبوهی از کانالهایی که  در تقابل با این رویه سعی در خنثی سازی  تفکر مخاطبان را دارند از اهمیت برخوردار است.

استفاده از ظرفیت های موجود رسانه های فعلی حرکت ملی برای آموزش و تشویق مخاطبین در سایه برای تبدیل شدن به مخاطبی اکتویست یا جریان ساز دارای اهمیت بسیاری است، چرا که همین مخاطبین دارای پتانسیل وسیعی برای جذب مخاطب و به حرکت در آمدن بدنه جامعه هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *