امروز پنجشنبه ۱۶ تیرماه ۱۴۰۱، در سومین روز اعتصاب کارگران معدن مس سونگون آزربایجان، ماموران سرکوبگر حکومت ایران به این کارگران معترض آزربایجانی هجوم بردند.
امروز شمار زیادی از نیروهای یگان ویژه ایران وارد محوطه معدن سونگون شدند و به سرکوب کارگران آزربایجانی روی آورده اند. ماموران دو تن از کارگران معترض به نام های «سعید جباریان و فرزاد زالیزاده» را با خشونت بازداشت کردند و شمار کارگران بازداشت شده به ۷ نفر رسید. ماموران امنیتی ایران طی روزهای گذشته نیز ۵ نفر از نمایندگان کارگران به اسامی «ولیالله محمودی، ارشد کاظمپور، جعفر عباسپور، مهرداد منفرد و خدایی» را بازداشت کرده اند. گفته می شود این کارگران به زندان اهر منتقل شدهاند.
امروز کارگران شرکتهای پیمانکاری مجتمع مس سونگون ورزقان برای سومین روز متوالی در اعتصاب به سر می بردند و در محوطه معدن تجمع کرده بودند. شب گذشته نیز با وجود کوهستانی و سردسیر بودن منطقه، بیش از ۱۲۰۰ نفر از کارگران شب را در داخل چادر یا ماشینهای خودشان یا بر روی آسفالت محوطه گذراندند.
همزمان با تحصن این کارگران آزربایجانی، با دستور مدیریت مجتمع مس سونگون، آشپزخانه شرکت تعطیل شده و مسئولان از دادن آب و غذا را به کارگران اعتصاب کننده خودداری می کنند.
این کارگران آزربایجانی به «پایین بودن حقوق شان، وضعیت نامناسب کاری و تبعیضات صورت گرفته بر علیه آنان در مقایسه با کارگران معدن مس کرمان» اعتراض دارند و خواستار اجرای طرح همسانسازی حقوقشان با کارگران رسمی و کارگران معادن سایر استانها هستند. آنها همچنین خواستههای دیگری از جمله اجرای کامل و صحیح طبقهبندی مشاغل دارند.
آخرین بار در آذرماه ۱۴۰۰ بیش از ۲ هزار نفر از کارگران شرکتهای پیمانکاری شاغل در مجتمع مس سونگون ورزقان، بیش از یک هفته دست به اعتصاب زده بودند و شعارهای «بیر یئمه ریک، ایشمه ریک، عدالتی ایسته ریک» «نه شرقی، نه غربی، کرمان سونگون نه فرقی؟» سر داده بودند.
پس از این اعتصابات، ابراهیم رئیسی و مدیر عامل مس سونگون وعده هایی مبنی بر اجرای طرح همسان سازی حقوق کارگان داده بودند اماعلیرغم این وعده ها تاکنون مدیریت مجتمع و شرکتهای پیمانکاری خواستههای این کارگران را اجرا نکردهاند.
معدن مس سونگون ورزقان آزربایجان «بزرگترین معدن مس خاورمیانه» است و ۶۰ درصد مس تولیدی ایران از ذخایر این معدن عظیم آزربایجان تامین می شود. اما در نتیجه سیاست های تبعیض آمیز حکومت ایران، مردم آزربایجان جنوبی سودی از این معدن نمی برند و با انتقال خام مواد معدنی آن به کرمان، سود این معدن عظیم به جیب مردم فارس این مناطق سرازیر می شود. مردم تورک منطقه نیز با فقر، بیکاری و مهاجرت دست به گریبانند.
در خردادماه ۱۴۰۰ پورمحمدی استاندار وقت آزربایجانشرقی در اعتراف به تاراج معدن مس سونگون آزربایجان توسط حکومت فارسگرای ایران گفته بود: «هر روز به میزان ۵۰ میلیارد تومان کنسانتره مس از مسسونگون ورزقان به کرمان میرود اگر همین پول در خود استان بماند اینجا بهشت میشود.»